ДТП під час війни. Як діяти?

By 06.04.2022Статьи

Правила дорожнього руху або Кодекс України про адміністративні правопорушення не передбачають винятків або особливостей оформлення ДТП під час воєнного стану — проте, на практиці, вони звичайно є, про що зазначимо нижче. 

Перш за все, слід зазначити, що водій — учасник ДТП зобов’язаний виконати усі свої обов’язки, які передбачені п.2.10 ПДР (АЛЕ ПРИ УМОВІ ВІДСУТНОСТІ НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ ЖИТТЯ), а саме:

  • негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди.
  • увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки. 
  • не переміщати авто.
  • вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) допомоги, при необхідності відправити потерпілих до лікарні.
  • у разі неможливості виконати вищезазначені дії, водію дозволяється покинути місце події та завезти потерпілих в лікарню самостійно (якщо це є необхідним). Після чого, водій зобов’язаний повернутись на місце ДТП. 
  • повідомити про ДТП поліцію.
  • зафіксувати сліди пригоди
  • до проведення медичного огляду не вживати алкоголь

Основна проблема якраз полягає в фіксації ДТП працівниками поліції. При настанні бойових дій -патрульна поліція далеко не завжди могла (і може) прибути на ДТП. В такому випадку водіям потрібно:

  • оформити подію за допомогою європротокола. Але, слід пам’ятати, що європротокол складається коли немає травмованих осіб, у водіїв відсутні ознаки алкогольного сп’яніння та водії згідні з обставинами (та виною) по ДТП. Ще один аспект полягає в тому, що ліміт виплати по європротоколу становить 50 000 гривень. Якщо у Вас більший збиток — це не означає, що Страховик відмовить у виплаті — в такому випадку страховик сплатить не більше 50 000 гривень. 
  • Якщо Європротокол скласти неможливо, й патрульна поліція не може прибути на місце ДТП — ми рекомендуємо самим учасникам події:

а) зателефонувати в поліцію та повідомити про самостійну фіксацію ДТП.

б) здійснити фото-відео фіксацію ДТП (положення авто, осип скла та частин авто, розлив рідин, наявність дорожніх знаків та дорожньої розмітки, тощо). 

в) написати пояснення водіям.

г) попросити свідків самостійно написати пояснення.

г) коли це стане можливим — подати в поліцію всі зібрані матеріали з заявою про складання протоколу про адміністративне правопорушення. 

Після оформлення події поліцією, на підставі Вашої заяви — будуть оформленні адміністративні матеріали, що в тому числі дадуть змогу отримати страхове відшкодування.

Обсуждение темы 2 комментария

  • Вадим:

    У мене 124 з’явилась під час військового завдання, у місті Київ коли там були ще бойові дії, я звісно не міг залишитися на місті та поїхав далі, військовослужбовець. Як буде у такому разі йти рішення?

Комментировать