Ч.1. ст. 286-1 Кримінального кодексу України

By 22.04.2023Статьи

Якщо у ДТП потерпілий отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості, а ймовірний винуватець ДТП перебував в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, то буде відкрито кримінальне провадження відповідно до ч.1. ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

Повністю стаття звучить наступним чином:

  • ч.1. ст. 286-1 КК України — порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

На відміну від ст. 286 КК України – ст. 286-1 КК України передбачає покарання виключно у вигляді позбавлення волі для обвинуваченого. 

Потерпілим може бути будь-яка особа, окрім самого водія-винуватця. У водіїв часто існує думка, що якщо тілесне ушкодження отримав «свій» пасажир, то кримінальної справи не буде. Це не так. Різниці «свій» пасажир чи ні – для кримінального провадження немає (якщо не буде відмови потерпілого ще до моменту внесення інформації до ЄРДР).

ч.1 ст. 286 -1  КК України (на відміну від ст. 286 КК України) не передбачає закриття кримінальної справи щодо ДТП на підставі примирення сторін. 

Якщо Вам потрібна безкоштовна розширена консультація адвоката по ДТП, у тому числі з питань:

— кримінальної справи по ДТП

— захисту винної чи потерпілої особи у кримінальній справі по ДТП

— стягнення матеріальних збитків у кримінальній справі по ДТП

—  

Або з будь-яких інших питань щодо ДТП – передзвоніть по телефону — 0979534078 – або залиште коментар унизу. Ви отримаєте розширену відповідь у день звернення.

Комментировать